Una granada de mà per alertar de la violència masclista al carrer

Flamaid és un dispositiu creat a Barcelona que avisa la policia i els contactes de confiança i fa saltar una alarma en cas de perill

Article de Paula Solanas Alfaro publicat a Ara.cat

El disseny del producte és, possiblement, el més sorprenent. Té la forma d’una granada de mà com les que es llancen a les guerres, però en lloc de ser de color verd militar és blanca. Aquest petit objecte no explota quan se n’estira l’anella, tot i que sí que actua com una arma de defensa: està connectat per Bluetooth a una aplicació que avisa la policia i els contactes de confiança quan el seu propietari l’activa en cas de perill. També posa en marxa una alarma de 100 decibels que sona molt més fort que un crit humà (i promet arribar fins a dos carrers de distància). «Aquest producte neix de la necessitat pura. Les dones encara no estem segures en els espais públics», explica Julieta Rueff, la jove de 22 anys que hi ha al darrere de Flamaid, aquest dispositiu de seguretat amb forma de granada ideat a Barcelona.

Quan va entrar a la universitat, la seva mare li va regalar un d’aquests clauers de defensa personal amb alarma que es poden comprar a Amazon per menys de deu euros. «No n’hi havia cap de caràcter passiu, que no incités a la violència i que et mantingués sempre connectada», assegura Rueff. El color blanc no és casual. El va triar perquè volia que fos «una arma totalment pacífica» que no fos per contraatacar un agressor sinó per protegir-se. «Al mercat hi ha molts receptors de GPS i dispositius de so, però jo no en vaig trobar cap que fos un tot en un, a més connectat amb una aplicació personalitzable», afegeix.

La cofundadora de Flamaid –que està acabant la carrera de màrqueting i negocis internacionals a l’escola ESIC– creu que aquest aparell no només pot servir per a les dones que es vulguin sentir més segures anant pel carrer, sinó també a persones del col·lectiu LGTBIQ+, gent gran i infants. «És el teu àngel de la guarda, sempre està amb tu», insisteix. El disseny busca que sigui un dispositiu robust i resistent a l’aigua i els cops. A més, funciona amb piles per intentar que tingui més autonomia i l’usuari no se’l trobi sense bateria en un cas d’emergència.

En preguntar-li per les crítiques a alguns d’aquests sistemes d’autodefensa i si generen una sensació d’inseguretat contraproduent, Rueff admet que el problema de la violència de gènere als espais públics s’ha de resoldre des de l’educació, però defensa que mentre això no canvia i la societat pren consciència «les dones necessiten aquesta solució». Segons l’estudi Safer cities for girls de l’ONG Plan International, gairebé vuit de cada deu joves de Barcelona, Madrid i Sevilla han patit assetjament al carrer. L’objectiu de l’equip de Flamaid és llançar a la venda les primeres unitats abans del 25 de novembre, quan se celebra el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

La idea de fundar l’empresa la va començar a desenvolupar a finals de l’any passat i en aquest procés a Rueff li van recomanar parlar amb Gemma Cernuda, la propietària d’Ellas Deciden, una agència de comunicació en femení. «Vaig quedar amb ella pensant que en trauria algun consell i vam connectar molt bé, així que vaig sortir de la trobada amb una cofundadora de la qual no podria estar més contenta», explica la jove, que ha decidit endarrerir un any la seva graduació per fer compatible la seva vida com a estudiant amb la d’empresària.

(…) Pots llegir l’article sencer a Ara.cat

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información sobre protección de datos

  • Responsable: Proveïdor d’Experiències Peix&Company S.L
  • Fin del tratamiento: Controlar el spam, gestión de comentarios
  • Legitimación: Tu consentimiento
  • Comunicación de los datos: No se comunicarán los datos a terceros salvo por obligación legal.
  • Plazo de conservación de los datos: Hasta que no solicites su supresión.
  • Derechos: Acceso, rectificación, portabilidad, olvido.