20 años del 11S en Nueva York
Seguro que recuerdas qué hacías el martes 11 de septiembre de 2001; a menos que seas de la generación Z. Pero son aquellas fechas que se recuerdan, que las has estudiado o las has vivido en primera persona, y quizás también en el lugar de los hechos. A los y las que me estáis leyendo, os pido que hagáis el esfuerzo de pensar qué hacíais en aquel momento, dónde estabais, con quién y cómo os enterasteis del atentado, qué sentisteis y qué os pasó por la cabeza en aquel preciso instante.
Aquella mañana mortal nos cambió la vida, sobre todo a las 2.977 víctimas que la perdieron; Christine, una niña de dos años que volaba con sus padres, fue la más joven; y Robert, un abuelo de 82 que volaba a una boda, fue el mayor. Miles de afectados, heridos, con estrés postraumático y con miedo de viajar y de vivir, también. Aquella mañana y todas las mañanas y noches que vinieron después, todo el mundo miraba a Nueva York. Todo el mundo miraba al cielo y a los ojos del mundo y de todo el mundo buscando respuestas y buscando también miradas cómplices. Aquella mañana mortal, literalmente, transformó el mundo. El miedo y la empatía crecieron a partes iguales; al menos, en la ciudad que no duerme nunca, en Nueva York, wn Manhattan, donde yo vivía entonces.
Recuerdo mi juventud, ilusión, alegría y curiosidad. Todo empezaba de nuevo. Estaba haciendo un curso en la Universidad de Columbia, vivía en mi ciudad, estaba empezando una etapa profesional y vital excitante. Había dejado la empresa familiar, quería vivir en el otro lado del Atlántico, reencontrarme con mi parte inquieta, global y viajera. Necesitaba formarme más en marketing y sociología, perfeccionar el inglés y salir de la zona cómoda. También estaba empezando una maravillosa historia de amor con quien después sería el padre de mis hijos, que estaba en Barcelona. Todo esto, es lo que yo vivía exactamente hace 20 años en mi apartamento de 35 metros cuadrados en Harlem, cerca de la Universidad de Columbia, junto al Central Park South, donde iba a correr cada mañana.
Después del 11S, el miedo y la empatía crecieron a partes iguales; al menos, en la ciudad que no duerme nunca, en Nueva York, en Manhattan, donde yo vivía entonces
Me gustaba andar por el barrio y saludar a los vecinos de enormes cuerpos negros y serios que nunca me contestaban el «good morning» ni la sonrisa, pero yo estaba segura de que en unos meses lo harían. Descubrir Nueva York y andarla toda, de arriba abajo, formaba parte de lo que había ido a hacer. Perderme por las calles. Andar Brooklyn, el Soho, Greenwich Village, Hell’s Kitchen, cruzar Central Park de día y de noche, el East y West Side. Perderme dentro del MET, el Guggenheim o las fabulosas librerías donde me quedaba abducida. Andar por los callejones de Little Italy y Chinatown, ir a tomar una copa en el Plaza y compartir picnics en el parque. Respirar la creatividad y música de Broadway. Todo era vida.
Y tuve la suerte, la inmensa suerte, de que aquel 11 de septiembre yo estaba en Harlem y no en Wall Street. Y el resto, lo sabéis todas y todos. No sé qué reflexiones hacer después de lo que pasó. Pero está claro que la vida es corta, frágil, y también injusta. En mi caso, fui sumamente afortunada, igual que las ocho personas que también vivían en Nueva York el 11 de septiembre de 2001 y que he contactado para hacer estos artículos especiales. Son ocho experiencias que he compartido para que entendamos qué pasó. Cada una de estas es una vivencia que todavía hoy tiene secuelas y no puede soportar ver las imágenes de los atentados. Al día siguiente del 11S o 9/11 como decíamos allí, escribí este artículo que me publicaron en las cartas al director de La Vanguardia. Releerlo me ha emocionado.
Sigo amando y añorando Nueva York como nunca y sigo creyendo en el amor como motor de la vida, aunque las historias de amor se acaben y se transformen
Puedes leer el artículo completo en ViaEmpresa.cat
Versió en català:
20 anys de l’11S a Nova York
Segur que recordes què feies el dimarts 11 de setembre del 2001; a menys que siguis de la generació Z. Però són aquelles dates que es recorden, que les has estudiat o les has viscut en primera persona, i potser també en el lloc dels fets. Als i les qui m’esteu llegint, us demano que feu l’esforç de pensar què fèieu en aquell moment, on éreu, amb qui i com us vau assabentar de l’atemptat, què vau sentir i què us va passar pel cap en aquell precís instant.
Aquell matí mortal ens va canviar la vida, sobretot a les 2.977 víctimes que la van perdre; la Christine, una nena de dos anys que volava amb els seus pares, va ser la més jove; i en Robert, un avi de 82 que volava a un casament, va ser el més gran. Milers d’afectats, ferits, amb estrès posttraumàtic i amb por de viatjar i de viure, també. Aquell matí i tots els matins i nits que van venir després, tot el món mirava a Nova York. Tothom mirava al cel i als ulls del món i de tothom buscant respostes i buscant també mirades còmplices. Aquell matí mortal va, literalment, transformar el món. La por i l’empatia van créixer a parts iguals; al menys, a la ciutat que no dorm mai, a Nova York, a Manhattan, on jo vivia llavors.
Recordo la meva joventut, il·lusió, alegria i curiositat. Tot començava de nou. Estava fent un curs a la Universitat de Columbia, vivia a la meva ciutat, estava començant una etapa professional i vital excitant. Havia deixat l’empresa familiar, volia viure a l’altre cantó de l’Atlàntic, retrobar-me amb la meva part inquieta, global i viatgera. Necessitava formar-me més en màrqueting i sociologia, perfeccionar l’anglès i sortir de la zona còmoda. També estava començant una meravellosa història d’amor amb qui després seria el pare dels meu fills, que era a Barcelona. Tot això, és el que jo vivia exactament fa 20 anys al meu apartament de 35 metres quadrats a Harlem, prop de la Universitat de Columbia, al costat del Central Park South, on anava a córrer cada matí.
Després de l’11S, la por i l’empatia van créixer a parts iguals; al menys, a la ciutat que no dorm mai, a Nova York, a Manhattan, on jo vivia llavors
M’agradava caminar pel barri i saludar els veïns d’enormes cossos negres i seriosos que mai em contestaven el «good morning» ni el somriure, però jo estava segura que al cap d’uns mesos ho farien. Descobrir Nova York i caminar-la tota, de dalt a baix, formava part del que havia anat a fer. Perdre’m pels carrers. Caminar Brooklyn, el Soho, Greenwich Village, Hell’s Kitchen, creuar Central Park de dia i de nit, l’East i West Side. Perdre’m dins el MET, el Guggenheim o les fabuloses llibreries on quedava abduïda. Caminar pels carrerons de Little Italy i Chinatown, anar a fer una copa al Plaza i compartir pícnics al parc. Respirar la creativitat i música de Broadway. Tot era vida.
I vaig tenir la sort, la immensa sort, que aquell 11 de setembre jo era a Harlem i no a Wall Street. I la resta, la sabeu totes i tots. No sé quines reflexions fer després del que va passar. Però estè clar que la vida és curta, fràgil, i també injusta. En el meu cas, vaig ser extraordinàriament afortunada, igual que les vuit persones que també vivien a Nova York l’11 de setembre del 2001 i que he contactat per fer aquests articles especials. Són vuit experiències que he compartit perquè entenguem què va passar. Cada una d’aquestes és una vivència que encara avui té seqüeles i no pot suportar veure les imatges dels atemptats. L’endemà de l’11S o 9/11 com en dèiem allà, vaig escriure aquest article que em van publicar a les cartes al director de La Vanguardia. Rellegir-lo m’ha emocionat.
Segueixo estimant i enyorant Nova York com mai i segueixo creient en l’amor com a motor de la vida, encara que les històries d’amor s’acabin i es transformin
Pots llegir tot l’article a ViaEmpresa.cat
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!